Pizza

-200g finomlisz (vagy inkább pizzaliszt)

-0.5 tk. só

-kicsi oregánó

-0,5 tk. cukor

-120ml víz

-1 ek. olaj

-10g élesztő

A kézmeleg vízben keverd el a cukrot és az olívaolajat, és morzsold bele az élesztőt. Hagyd néhány percig felfutni.

A lisztet és a sót szitáld egy nagyobb munkapultra vagy edénybe, szórj bele egy kis oregánót. Formázz egy lyukat a közepébe, amibe majd az élesztős vizet öntheted.

Ha az élesztő felfutott, öntsd a liszt közepébe, és egy villa segítségével lazán keverd össze. Öntsd ki a pultra ha edényben keverted, és dolgozd össze tésztagolyóvá. Dagaszd kézzel kb. 10 percig, amíg tökéletesen sima nem lesz. Az eredménynek tapintásra enyhén nedvesnek kell lennie, de egyáltalán nem szabad, hogy a kezedre tapadjon. Én úgy tudnám ezt a legjobban leírni, hogy ránézésre száraz, míg tapintásra nedves kenyértésztát csinálj.

Egy nagy tálat kenj ki extra szűz olívaolajjal, és tedd bele a kidolgozott tésztát. A tetejére is önts egy kis olívaolajat, fedd be és hagyd kelni legalább egy órát langyos helyen.

Ha a tészta a duplájára kelt, öntsd ki lisztezett felületre és dolgozd át. Gyúrd néhány percig, amíg a levegőt kinyomkodod belőle, majd formázz a tenyered alatt görgetve gombócot belőle. A lényeg, hogy sima legyen minden oldala a tésztagombócnak, ne maradjanak meg benne a hajtások nyomai, így lesz könnyű megformázni.

Lisztezett felületen, letakarva keleszd a gombócot még negyed órát. Ha nem használod fel azonnal, fóliába csomagolva néhány napig akár hűtőben is eltartható.

A továbbiakban már csak formázni, feltétekkel megpakolni és sütni kell. 🙂

(220 fokon kb. 5-6 perc, légkeveréssel vagy külön pizzasütő funkción)

Ez a mennyiség 1db kb 30cm-es pizzára vonatkozik.Nyilván annyiszor több kell mindenből,amennyi pizzát szeretnénk sütni! 🙂

dav
dav