Kenyérlángos

Hozzávalók:

  • 2 db kisebb burgonya
  • 3 dl a burgonya főzőlevéből
  • 600 g kenyérliszt (bl80)
  • 2 tk. só
  • 3 ek. olaj
  • 25 g élesztő

Tetejére:

  • 3 dl tejföl
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 60 g reszelt sajt
  • Só (ízlés szerint)
  • Bors (ízlés szerint)
  • 2 fej lilahagyma
  • 250g bacon

Elkészítése:

  • A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és puhára főzzük. Leszűrjük, de a főző vizet megtartjuk. A burgonyát áttörjük.
  • Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a kihűlt burgonyát, és a főzővizet. Hozzáadjuk az olajat, és rámorzsoljuk az élesztőt. Dagasztani kezdünk.
  • A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát készítünk. A bedagasztott tésztát kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45-50 perc alatt a duplájára kelesszük.
  • Közben elő tudjuk készíteni a feltétet. A tejfölt sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a zúzott fokhagymát és a sajtot. A lilahagymát félkarikákra vágjuk (természetesen elötte megpucoljuk), a bacon apróra kockázzuk.
  • Egy nagyobb tepsibe sütőpapirt teszünk, és a megkelt tésztát belenyomkodjuk (kézzel).
  • Amíg a sütőt előmelegítjük 200 fokra, hagyjuk kicsit kelni. Utána a forró Sütőben 10 perc alatt elősütjük, majd kivesszük,pár percet pihenni, hűlni hagyjuk.
  • Ezt követően megkenjük a fűszeres tejföllel, és egyenletesen rászórjuk a hagymát meg a szalonnát.Betesszük a forró sütőbe, kb 20-25 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtjük.

Jó étvágyat, EGÉSZségetekre.

Áldás

SZER